Gör ditt klassrum mer digitalt med smarta appar!

Gör ditt klassrum mer digitalt med smarta appar!

Gör ditt klassrum mer digitalt med smarta appar!

Grafik

Canva
Det har aldrig varit enklare att skapa snygg grafik utan komplicerade datorprogram. Canva är en gratistjänst där eleverna kan skapa egna alster eller använda färdiga mallar för att komma igång. Här kan man skapa allt från presentationer och diagram till inbjudningar och cv.

Prezi
Oavsett om det är du eller eleverna som är trött på trista presentationer finns lösningen i verktyget Prezi. Pigga upp presentationen med interaktivitet – som enligt Prezis egna användare gör redovisningsformen 25 % mer effektivt än en vanlig PowerPoint.

Adobe Photoshop Sketch
Låt eleverna gå loss med pennor och penslar i digitalt format! Helt gratis dessutom. Finns för både mobiltelefon och surfplatta.

Bild

Adobe Photoshop Express
En gratisapp som finns för både mobiltelefoner och surfplattor – som innehåller de allra vanligaste funktionerna som Photoshop har att erbjuda. Här kan du bland annat justera exponering, kontraster och temperatur.

Adobe Photoshop CC
Det enda på listan som det inte finns en gratisversion av (om man inte räknar med möjligheten att skapa en 7 dagars provperiod). Prislappen ligger på runt 600 kronor per månad, men då får du också en programvara som är erkänd av miljontals fotografer världen över.

Gimp
Gimp är en programvara som finns tillgängligt under ”GNU General Public License”. Det betyder att programmet är helt fritt att använda för att till exempel redigera bilder eller teckna med ritplatta. Det här är det närmsta du kommer en gratisversion av Photoshop!

Pexels
En av få sajter som erbjuder bilder som är fria att använda – och som faktiskt är högkvalitativa. Det är ovanligt! Alla bilder finns där med licensen Pexels License eller Creative Commons CC0. De gör att du får använda alla bilder både kommersiellt och icke-kommersiellt och redigera bilden hur du vill. Du behöver inte ens hänvisa till fotografen, även om det förstås uppskattas. En annan liknande sida är Unsplash.

Ljud

Audacity
Låt eleverna skapa sin egen podcast genom att att använda mikrofonen direkt i datorn, surfplattan eller telefonen och därefter redigera sitt alldeles egna avsnitt med musik, ljudeffekter och finputs! Audacity är ett kostnadsfritt enkelt program för datorn – som bara innehåller de allra viktigaste funktionerna som krävs för att redigera ljud.

Resultatet kan du sedan publicera kostnadsfritt på förslagsvis Soundcloud där du med hjälp av sekretessinställningarna kan välja att visa klippen offentligt, begränsat eller delvis. På så sätt kan du dela elevernas arbete med resten av lärarkåren eller föräldragruppen.

Video

iMovie
Finns förinstallerat på Apple-enheter så som Macbook, iPads och iPhone.

Resultatet kan du sedan publicera kostnadsfritt på t.ex. YouTube eller Vimeo där du med hjälp av sekretessinställningarna kan välja att visa klippen offentligt, begränsat eller delvis. På så sätt kan du dela elevernas arbete med resten av lärarkåren eller föräldragruppen.

Övrigt

Kahoot
Kahoot är ett interaktivt sätt att lära! Skapa ditt eget quiz och låt eleverna tävla mot varandra! Du lägger in frågor och svar i verktyget, publicerar quizet och får en länk som eleverna kan använda för att logga in med sitt eget namn. Kahoot har årligen 1 000 000 000 spelare. I USA använder dessutom fler än 50 % av lärarna verktyget i sin undervisning.

Mentimeter
Mentimeter liknar Kahoot men är ett mer avskalat verktyg som istället för frågesporter fokuserar på olika typer av omröstningar. Ett smart verktyg för att låta eleverna rösta anonymt vid klassrådet – eller för att utvärdera din egen undervisning. (Läraren Patricia Diaz har skrivit en bra guide kring att använda Mentimeter i sin undervisning på sin block. Klicka här!)

Google Drive
Google Drive är en hel programsvit som många skolor använder redan idag för att skapa textdokument, presentationer, kalkylark och formulär. Alla filer kan delas med andra användare, vilket ger ett smidigt sätt för eleverna att jobba tillsammans, och för lärare att följa arbetet. (Du som är intresserad av att skapa en ännu bättre digital skola kan klicka här för att läsa mer!)

Brain.fm
En uppstickare som jag själv haft stor användning av när jag har svårt att fokusera på mitt arbete eller när jag behöver slappna av! Brain.fm är nämligen en musiktjänst med inriktning på koncentration, avslappning och meditation. Företaget använder forskning och artificiell intelligens för att skapa instrumental musik som stimulerar vissa delar av hjärnan och ger effekt inom 10-15 minuter. Det går att prova på tjänsten under max 5 sessioner, och därefter kostar tjänsten cirka 70 kronor i månaden.

Det här inlägget är en del av extramaterialet till boken Uppfödd på nätet – Lär känna den sociala generationen! Köp ditt signerade exemplar via knappen nedan! Vi bjuder på frakten. Du kan också hitta boken på Adlibris, Akademibokhandeln eller Bokus – både på nätet och i fysiska butiker.
Beställ här   

Allt om unga på nätet – direkt i inkorgen