Så här skapar vi säkerhet på nätet

Så här skapar vi säkerhet på nätet

Så här skapar vi säkerhet på nätet

Säkerhet är ett begrepp med flera olika betydelser. Det kan handla om tekniska skydd mot digitala hot – så som brandväggar och antivirusprogram. Men det kan även handla om hur vi skyddar oss mot näthat, lösenordstjuvar och liknande fenomen. Med tanke på att bokens ämne är just unga på nätet kommer vi att fokusera på det sistnämnda snarare än tekniska detaljer och programvaror.

Här är tre texter som jag varmt kan rekommendera till dig som vill läsa mer:

  • Internetstiftelsen har tillsammans med barnrättsorganisationen BRIS tagit fram rapporten ”Ungas integritet på nätet”. I kapitlet ”Att prata om med unga om säkerhet på nätet” får vi en bra sammanfattning på enkla åtgärder som kan göra stor skillnad. Klicka här för att läsa.
  • Surfa Lugnt är en organisation som verkar för att alla barn och unga i Sverige, på jämlika villkor och i trygghet, ska kunna tillgodogöra sig allt det positiva som finns på Internet. På det temat har de tagit fram åtta tydliga råd som hjälper dig att bli mer delaktig i barns och ungas vardag på internet. Klicka här för att läsa.
  • Skolverket har tagit fram en sida med förslag på hur föräldrar och skolan kan öka tryggheten på nätet – genom att diskutera allt från näthat och källkritik till lösenord och GDPR. Klicka här för att läsa.
Det här inlägget är en del av extramaterialet till boken Uppfödd på nätet – Lär känna den sociala generationen! Köp ditt signerade exemplar via knappen nedan! Vi bjuder på frakten. Du kan också hitta boken på Adlibris, Akademibokhandeln eller Bokus – både på nätet och i fysiska butiker.
Beställ här   

Allt om unga på nätet – direkt i inkorgen